Lotgenotencontact

Hartgroep Nederland organiseert lokale en regionale lotgenoten contactbijeenkomsten. Lotgenotencontacten zijn belangrijk voor verwerking als wel voor het geven en krijgen van ondersteuning, want wie anders kan jou beter begrijpen dan een lotgenoot.

Lotgenotencontact 2.0

Tot Maart 2021 GEEN lotgenotencontact Bijeenkomsten.

In verband met alle ontwikkelingen rond Corona VIRUS gingen al onze activiteiten (lotgenotencontacten) sinds 14 maart 2020 niet door en dit zal de komende 6 maanden zo blijven.

Vanwege COVID-19 hebben wij Lotgenotencontact 2.0 in het leven geroepen. Feitelijk houdt dit in dat de contacten nu verlopen via videobellen, via het Zoom platform. Voordat u nu zegt, Zoom, dat is toch onveilig?… Wees gerust, het bedrijf Zoom heeft miljoenen gebruikers en zijn in hebben sinds Juli 2020 alle ‘Zoom meetings’ van end-to-end encryptie voorzien. De Hartgroep heeft als betalende gebruiker al maandenlang beveiligde meetings kunnen houden, dat was te zien aan het groene slotje, linksboven in het scherm.

Wat zijn lotgenotencontacten?

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Er zijn mensen net zoals jij, lotgenoten genaamd, die vaak precies begrijpen wat jij bedoelt en hoe jij je voelt. Indirect, en wellicht ook direct, ontlast je hiermee ook jouw eigen omgeving, want die weten onderhand ook wel hoe jij je voelt en zullen net als die zorgverleners ook niet meer zo goed naar je luisteren als in het begin, tenzij er opeens iets ‘anders’ aan de hand is en je directe zorg nodig hebt. Deelnemen aan lotgenoten bijeenkomsten kan dus dubbel positief zijn, voor zowel jezelf als je directe omgeving.

Waar het op neer komt is dat je elkaar kunt helpen door vaak alleen maar te luisteren en je eigen ervaringen of inzichten te delen (is niet verplicht) om daarmee de ander te kunnen helpen. Praten over je aandoening, beperkingen en dagelijkse beslommeringen kunnen je helpen beter om te gaan met je situatie en om van elkaar te leren. Dit is mogelijk door met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten te praten, onder leiding van een gespreksleider en een ervaringsdeskundige.

Stuur een e-mail naar: lotgenoten@hartgroep-nl